10.be closed
解析:定位到原文最后一段第一句。With effort and money, the graduation gap can be closed.
Part III Listening Comprehension
Section A
11.
M: I left 20 pages here to copy. Here is the receipt.
W: I'm sorry, sir. But we're a little behind. Could you come back in a few minutes?
Q: What does the woman mean?
答案:C. She has not got the man's copies ready.
解析:本題考的是文化場景,出現了copy 等詞,還是比較基礎的。原文中男生想出示收據來拿復印材料,然后女生說“ we're a little behind. ”(我們動作稍落后)意思就是還沒復印好。
12.
W: I hope you're not too put out with me for the delay. I have to stop by friends' home to pick up a book on my way here.
M: Well, that's not a big deal. But you might at least phone if you know you're going to keep someone waiting.
Q: What do we learn about the woman from the conversation?
答案:B. She was late for the appointment.
解析:生活類場景題。注意對"be put out with sb"(對……生氣)的理解;文中女生首先對自己的遲到表示歉意并解釋原因;男生說不是大問題,但是你至少得打個電話給我。因此,我們知道女生遲到了。
13.
W: Mark is the best candidate for chairman of the student union, isn't he?
M: Well, that guy won't be able to win the election unless he gets some majority vote from women students. And I'm not sure about that.
Q: What does the man mean?
答案:C. It won't be easy for Mark to win the election.
解析:對話屬于學習類場景,出現了majority , student union,和 candidate等相關詞匯。考點在于對話中的肯定與否定類,即前面一個人提出觀點,后面一個人采取‘取非’的態(tài)度;文中第一人說Mark是學生會主席的不二人選,而第二人則說除非Mark獲得了大多數女生的選票,否則是贏不了的,因此還不能確定。
14.
M: Sorry to have kept you waiting, Madam. I've located your luggage.It was left behind in Paris and won't arrive until later this evening.
W: Oh, I can't believe this. Have it deliver to my hotel then , I guess.
Q: What happened to the woman's luggage?
答案:A. It failed to arrive at its destination in time.
解析:考短對話?紙鼍埃糜螆鼍,其中hotel , luggage 等單詞可幫助學生直接定位;第一個人(估計是工作人員)對旅客道歉說行李被落在巴黎了,要到深夜才能送到。旅客說這讓讓她難以置信,然后要求就把行李送到賓館。由此可知,女士的行李還沒有到達目的地。
15.
W: I don't think we have enough information for our presentation, but we have to give it tomorrow. There doesn't seem to be much we can do about it.
M: Yeah, at this point we 'll have to make do with what we've got.
Q: What does the man suggest they do?
答案:A. Just make use of whatever information is available.
解析:關鍵詞presentation, 為校園場景?键c為第二人建議題,"at this point, we’ll have to do…"明確表示建議,將建議后的內容聽出來就可以了。這里“we 'll have to make do with what we've got.”意思是“我們要善加利用手上已有的東西”。
16.
M: I am taking this great course-Psychology of Language, it's really interesting. Since you are a psychology major, you should sign up for it.
W: Actually I tried to do that, but they told me I have to take language studies first.
Q: What do we learn from the conversation?
答案:D. The woman isn’t qualified to take the course the man mentioned.
解析:關鍵詞course,為校園場景。16題為典型的第二人but轉折后出考題,音頻中出現的psychology其實不需要知道意思,前面已經有course來解釋了。這和六級一貫的難詞前后有對其的解釋的原則一致,并且psychology是六級學生應該掌握的詞匯。 文中男生向女生推薦語言心理學這門課,女生說她有嘗試報名,但是在參加課程前得先進行語言學習,因此推出,女生還沒有資格參加該課程。
17.
W: Can you believe the way Larry was talking to his roommate? No wonder they don't get along.
M: Well, maybe Larry was just reacting to something his roommate said. There are two sides to every story you know.
Q: What does the man imply about Larry and his roommate?
答案:A. They are both to blame.
解析:17題為租房與住房類,出現了諸如roommate,get along等詞匯。并且第二人用maybe給出建議,作為考點。女生首先提到Larry對室友的說話態(tài)度不好;然后男生提到有可能他的室友講了些什么,Larry才會有如此反應。每件事都是有兩面性的。因此雙方可能都有責任。
18.
M: We don't have the resources to stop those people from buying us out unless a miracle happens. This may be the end of us.
W: I still have hope we can get help from the bank. After all we don't need that much money.
Q: What do we learn about the speakers from the conversation?
答案:A. They are in desperate need of financial assistance.
解析:18題為商務話題,關鍵詞 resources,考題類型為觀點態(tài)度類,答案出現在第二人woman回答處,出現不絕對模凌兩可的詞匯給出觀點態(tài)度,此為本題考點。第一人話中講到“buy sb. out”表示收購;對于這個詞不認知問題不大,后面給出了提示,表明發(fā)生了問題。而第二人給出了建議。具體而言,第一人說情況很不樂觀,第二人說還有希望,能向銀行求助。由此可知,他們的經濟狀況不佳,急需幫助。
Conversation One
聽力原文
Questions 19 to 22 are based on the conversation you have just heard.
W: You know I’ve often wondered why people laugh at the picture of a big belly businessman slipping on a banana skin and falling on his bottom. We are to feel sorry for them.
M: Actually, Laura, I think we laugh because we are glad it didn’t happen to us. But of course there is also a kind of humorous satisfaction in seeing somebody self-important making a fool of themselves.
W: Yes, and there are a lot of jokes about people who are too fat or physically handicapped, you know, deaf, or short-sighted things like that. After all, it’s not really funny to be like that.
M: Oh, I think that’s because we’re embarrassed. We don’t know how to cope with the situation. Perhaps we are even a bit frightened we may get like that, so we laugh.
M: What about the custard pie routine?
W: What do you mean ‘custard pie routine’?
M: You know, all those old films where someone gets so outraged with his boss, He picks up a custard pie and plasters it all over the other person’s face.
W: That never makes me laugh much, because you can guess what’s going to happen. But a lot of people still find it laughable. It must because of the sort of the thing we’d all love to do once in a while and never quiet have the courage to.
M: I had an old aunt who used to throw cups of tea at people when she was particularly irritated. She said it relieved her feelings.
W: It must have come a bit expensive.
M: Not really. She took care never to throw her best china.
19. C)We derive some humorous satisfaction from their misfortune.
解析:從But of course there is also a kind of humorous satisfaction in seeing somebody self-important making a fool of themselves.一句中,可知,我們會嘲笑他人的不幸,是因為我們可以從中得到一種幽默的滿足,derive from 意為得到,取得, make a fool of 意為愚弄,出洋相,所以正確答案是C
20. C) They don't know how to cope with the situation
解析:人們之所以會嘲笑胖子或身體有殘缺的人,是因為人們不知該如何處理那樣的情況,文中有句有真相"We don’t know how to cope with the situation",所以正確答案是C
21. A) They themselves would like to do it but don't dare to.
解析:custard pie 意為“牛奶餅”,題目問的是,為什么人們看到有人往老板臉上扔牛奶餅,會覺得很有趣?對話中也幾乎是原封不動地給出了答案,那是因為我們也想做卻不敢做。would like to do 是love to do 的同義替換詞, dare to do 又是have courage to do 的同義替換詞。
22. C) To relieve her feelings.
解析:relieve feelings意為緩和情緒,對話中提到,She said it relieved her feelings. 這位男生的阿姨自己親口表示,當她被激怒時,會朝別人扔茶杯,來緩和自己的情緒,而不是如選項A 所說,to irritate them ,激怒別人。所以正確答案是C
這篇對話探討的是心理問題,有些小抽象。但是大家千萬不要被這陣勢嚇到了,只要事先閱讀過一遍題目,聽對話時定位準確,找到關鍵詞,很多問題便迎刃而解啦。四個問題都是按照文章的順序提問的,第一個和最后一個問題如大家所料,在對話的開頭和結尾部分,所以開頭和結尾仍是要嚴防死守之處。除此以外,同義替換詞依然是重點考察項目,如would like to do , dare to do。這篇長對話雖然很多答案能從對話中可以直接找到相對應的原句,但是在做聽力時,還是要仔細聆聽,定位關鍵句,否則漏掉一句,做起題目來可能就會比較吃力了。
Conversation Two
聽力原文
W: Your name Sanjay Kumar is that correct?
M: Yes, madam.
W: You claim you are traveling on a scholarship from Delhi University.
M: That’s right.
W: Now it seems that a hand gun was found in your luggage. Do you admit that?
M: Yes, but…
W:According to the statement you made, you had never seen the hand gun before it was found in your bag. Do you still maintain that?
M: But it’s true. I swear it.
W: Mmm, you do realize Mr. Kumar that to bring a hand gun into Hong Kong without proper authorization is a serious offense.
M: But I didn’t bring it. I … I mean I didn’t know anything about it. It wasn’t there when I left Delhi. My bags were searched. It was part of the airport security check.
W: Maybe so, but someone managed to get that hand gun onto the aircraft or it couldn’t have been there.
M: Someone but not me.
W: Tell me , where was your personal bag during the flight?
M: I had it down by my feet between me and the man in the next seat.
M: He was the only person who could have opened my bag while I was asleep. It must have been him.
W: I see. Have you any idea who this man was?
M: He told me his name, Alfred Foster. He was very friendly, after I woke up that is. He hadn’t spoken before.
W: Alfred Foster, we can check that on the passenger list.
M: He said he had a car coming to meet him. He offered me a lift.
W: Oh, Why should he do that?
M: So he can get his handgun back, that’s why. Please find him, Madam.
Questions 23-25 are based on the conversation you have just heard
23. D) Bringing a handgun into Hong Kong
解析:suspect 的意思是懷疑,題目問, Sanjay Kumar 被懷疑什么?對話的開頭,女警察便說到,“Now it seems that a hand gun was found in your luggage”,也就是說在Sanjay Kumar 的包里發(fā)現了一把手槍,由此可得出選項D
24. D) He is suspected of having slipped something into Kumar's bag
解析:從對話中,我們了解到,Sanjay Kumar 并沒有攜帶槍支,而是坐在他身邊的Alfred Foster 栽贓嫁禍,趁Sanjay Kumar 睡著時,將手槍放進他的包里,slip 有暗中塞入的意思,對應選項D
25. B) Find Alfred Foster.
解析:對話的最后一句已給出了答案,"Please find him, Madam."Sanjay Kumar 請求警察能夠找到Alfred Foster
這是一篇審訊對話,在最近三年的六級長對話聽力中,還沒有涉及,但是審訊對話并不難,我們可以從兩人的語氣,稱呼中得出,如Sanjay Kumar 稱那位女士為madam,女士的口氣也比較硬,如用了“Do you admit that,tell me"等語句。這篇長對話既考察了對大意的理解,也考察了對細節(jié)的把握,其中24題,更像是一道推理題,對話中并沒有明確指出Alfred Foster 把手槍塞入了Sanjay Kumar 的包內,但我們可以從Sanjay Kumar 的回答中推理出相應的結論,23、25題對細節(jié)的考察在對話中可以直接找到出處,總的來說,第二篇長對話還是比較簡單的。
Section B
Passage One
聽力原文
Everyone is looking for a good investment these days. And with stocks, currencies and companies all crashing, some are finding that taking the trip of a lifetime is actually a smart move right now. Prices are good, crowds are fewer and the dividends like expanded worldview, lifelong memories, the satisfaction of boosting the global economy—can't be easily snatched away. Sylvia and Paul Custerson, a retired couple from Cambridge, England, recently took a 16-day vacation to Namibia, where they went on bird-watching excursions. Later this year, they are planning a trip to Patagonia. "We're using our capital now," says Sylvia, "And why not? We're not getting any interest in the bank. If it's a place we really want to go, then we will go. We may as well travel while we're fit and healthy. "
Some travel agents are thriving in spite of the economy. "We've had more people booking in the first quarter of this year than last," says Hubert Moineau, founder of Tselana Travel, which is planning to introduce a new program of longer adventure trips, including polar expeditions and cruises in the Galápagos. "We're hearing things like, 'We don't know what the situation will be in six months so let's travel now' ", Ashley Toft, managing director of the U. K. tour operator Explore has been surprised to see an increase in last-minute bookings of high-priced trips to such places as India, Bhutan and Nepal. "It seems people would rather give up something else than the big trip," he says. Travel has become a necessity. It's just how we travel that is changing.
Questions 26 to 28 are based on the passage you have just heard.
|
|
||
|
|
||
|
|