目前距離2013年全國大學英語六級考試時間12月14日還有50天,考生們的復習時間還較為充裕,建議考生們多做些英語六級的模擬試題及歷年真題,尤其是歷年英語六級考試的真題要認真對待,這將幫助考生摸準今年12月英語六級考試的語法、詞匯的脈絡(luò)。本套試題是2011年6月全國大學英語六級考試真題及答案,具體內(nèi)容如下所示:
Part I Writing
My opinion on certificate craze
The growing tendency among college students to get all kinds of certificates has now evolved into a craze. Just randomly ask a student what he or she is busily engaged in doing, quite possibly, you would get the answer that he or she is preparing for a certificate of some kind. So, why’s the craze?
The reason behind this phenomenon is common — the enormous pressure of finding a job. Faced with a harsh job market, most students have no choice but to seek more certificates to parlay their qualifications. Another factor is that diploma and certificates still weighs heavily in terms of signifying one’s ability. For the sake of increasing their odds of landing a better job, the students are compelled to run from one exam to another.
Though I have an open mind toward the craze on certificates, I suggest that students should be more rational when it comes to certificates, since they do not necessarily tell their ability. Instead, they should be more involved in learning and capability boosting, thus, opportunities would come quite naturally.
文章點評:
這是一篇“中等偏上”的學生作文。 本文先對學生的考證熱進行簡介,引出全篇;接著分析這一現(xiàn)象背后的原因;整體看思路清晰,邏輯嚴密,行文流暢,句式多變,用語較為地道。
本篇亮點表達:
The growing tendency … has now evolved into…
be busily engaged in doing
The reason behind…
harsh job market
have no choice but to…
parlay their qualifications
sth. weighs heavily in terms of…
increasing one’s odds of…
be involved in doing …
be compelled to do…
have an open mind toward…
capability boosting
本文有待提高之處:
1. 文章結(jié)構(gòu)上,能看得出該同學試圖采用議論文的“三段式”(提出問題、分析問題、解決問題)。邏輯嚴謹,論證嚴密;句式表達靈活,用語較為地道。
2. 微觀語言點方面,有個主謂一致的方面的錯誤(diploma and certificates still weighs heavily);有些語句稍顯啰嗦,比quite possibly, you would get the answer that… 大可簡化成you’d most likely be told that… 更好,意思沒有絲毫減損,表達力反而增強許多;另外某些用語多重復,比如job多次出現(xiàn);為了避免此類現(xiàn)象,文中的the enormous pressure of finding a job 不妨改為 the enormous pressure of getting employed。
從整體看,本篇文章不錯,值得參考借鑒,不過用于方面還有待提高。
高分版
Certificate craze
Recently the phenomenon of certificate craze has become a big concern of the public. It is also a new craze in the university, which seems like a routine activity on campus, for certificates do play a vital role when students look for a decent job.
Admittedly, there are different purposes behind this phenomenon. Some people aim at certificates because of the employment pressure. With the admission expansion of colleges, a great many graduates have to face the fierce competition in the job market. So it is the certificates that can make them more competitive. However, some others consider all the diploma and certificates important standards by which a person’s ability can be measured. They spare no effort to get the certificates for the sole purpose of proving that they are qualified in a certain field. Moreover, there are those who just want to enrich their life by preparing for the certificates because they really enjoy their progress.
From my point of view, we should be more rational when it comes to certificates, since certificates do not necessarily prove one’s ability. Being crazy in getting certifications blindly is nothing but wasting time. To conclude, we should focus on improving our ability but not merely getting a certificate.
文章點評:
本次六級作文探討的是考生比較熟悉的話題——高校考證書熱;本次試題延續(xù)了以往的考試風格,關(guān)注點仍然放在與學生息息相關(guān)的話題上;從選題角度來說,考生還是比較好把握的。需要注意的是由于第二部分可能需要列出多點原因,考生在該部分需要注意論述的條理性;此外,在保證句法通順的前提下,盡可能做到表達的多樣化。
首先,在考生拿到題目的時候,應該先認真審題,心里大致對接下來文章的安排有一個底。提起證書熱的話,很多考生都會聯(lián)想到就業(yè)壓力,學校給予的壓力以及學生自身的需求;因此,全文可做如下安排;
第一段,考生可以整體闡述一下該話題,陳述下目前存在的考證熱現(xiàn)象;
第二段,考生可以對考證熱背后存在的各種各樣的目的進行拓展;比如說由于日益嚴重的就業(yè)壓力,以及有的學校時不時給學生灌輸?shù)膲毫?或者是學生自身從身邊感受到的一些壓力,都可能導致考證熱的產(chǎn)生。
第三段要求考生對于該現(xiàn)象給出自己的理解,考生應在這里持一種客觀的態(tài)度。因為考證本身并不是一種錯誤,但是考生應當注意從題目“考證熱”出發(fā),重點放在“熱”字上,對這一現(xiàn)象做出最理性的評述。
綜合來講,本篇文章觀點明確,思路清晰;在第二段給出的例證具有代表性;此外,文章中有用到不少的亮點詞匯;唯一比較遺憾的是,由于時間和篇幅的限制,論證的展開還未完全挖掘出來,但在如此有限的條件下,可以稱得上佳作了。
外教版
The job market today is increasingly sophisticated, requiring workers to have specialized knowledge in their fields. As a result, becoming certified is a trend among today’s job seeking youth. More and more people, students especially, look at obtaining certification as a means to getting a better job and, therefore, enjoying brighter future.
There are as many certificates as there are fields of study. Lawyers will take the LSAT, business majors will take the GMAT to further their study in the US, and those who study a foreign language, like English, might take the TOEFL, TOEIC, or any number of English certification exams.
Is this necessary? Or, is the “certification craze” just a trend that will eventually pass? I myself have obtained two different certifications: one in Japanese (N2) and another in teaching English as a foreign language (TEFL). Both of these certifications have been beneficial in getting good jobs. Therefore, it is my opinion that, trend or not, the results of becoming certified are real and can be invaluable in opening up future opportunities.
文章點評:
1. 邏輯結(jié)構(gòu)上,本文大體也是按照“提出問題(考證熱的現(xiàn)象)”“分析問題(背后的動力)”和“解決問題(個人的觀點)”的結(jié)構(gòu)展開。
2. 本文的亮點非常多,用語非常地道,用英語思維催動出來的英語文章,才是真正的極品。相比用中式思維催動出來的英語文章,這篇文章是很美味的,強烈建議大家背誦下來。大家記得《天龍八部》嗎?鳩摩智用小無相功催動出的招式是敵不過藏經(jīng)閣里的掃地和尚的?傊覀兇罂刹槐乜桃馐褂秒y詞難句,其實表意明確,用語地道的文章,就肯定可以拿到高分。
Part II Reading Comprehension (Skimming and Scanning)
1. B. The low graduation rates of minority students
解析: 全文講的是少數(shù)民族學生的畢業(yè)率變低的問題,這也是作者對于美國高等教育所擔心的一個問題,關(guān)鍵詞在low graduation rate,其他的proportion,conflict,和academic performance都沒有涉及,故選B。
2. D. its increased enrollment of minority students
解析:答案在整篇文章第一句話,Bowdoin College的校長引以為豪的是擴招了很多少數(shù)民族學生。而不是學校排名,文化遺產(chǎn)繼承,C選項高畢業(yè)率與原文不符,故選D。
3. B. The rising generation will be less well educated than the previous one.
解析:答案定位在第四段。原文內(nèi)容是: …, there is the risk that the rising generation will be less well educated than the previous one. 而D選項說美國將會失去其在高等教育方面的競爭優(yōu)勢,這一點原味并未提及,原文只是說美國的低畢業(yè)率問題。
4. C. Fifiteen percent
解析:答案在原文第四段最后一句話。only 15% of African-Americans did so as well.
5. B. they recruit the best students
解析:盡管C選項和D選項是私立高校的措施,但哈佛,耶魯?shù)让0追N人和黑種人畢業(yè)率沒有差別的原因卻在于他們在選撥方面做的出色。根據(jù)原文But may have more to do with their ability to select the best students.可知本題答案選B。
6. A. Universities are to blame.
解析:根據(jù)原文第6段some critics blame affirmative action, … But a bigger problem may be that …定位到本段最后Amy Wilkins的話,可知答案選A。某些高校只是為了追求金錢,不顧學生畢業(yè),應該受到批評。
7. B. They cannot afford the high tuition.
解析:根據(jù)原文第八段最后一句,可知學生入學后退學,原因在于交不起學費。
8. that they are less qualified
解析:定位到原文第九段中間部分,破折號之后,and also to help minority students overcome the stereotype that they are less qualified.
9. some preparatory courses
解析:定位到原文第十段第三行,… bringing minority onto campus in the summer before freshman year to give them some preparatory courses.
|
|
||
|
|
||
|
|